Dvodnevnom manifestacijom, Dani poljske kulture, u srijedu, 6. februara, biće nastavljen jubilarni 50. Praznik mimoze. Novljani i gosti će imati priliku da se upoznaju sa mladim instrumentalistima orkestra u Lobezu, te poljskom kuhinjom.
Kako obavještavaju iz TO Herceg Novi, umjetnički program počeće 6. februara u 11 h u centru grada, a od 18 h u Igalu. Pod dirigentskom palicom Dariusza Ledziona predstaviće se Orkestar mladih Doma kulture u Łobezu (Młodzieżowa Orkiestra Dęta Łobeskiego Domun Kultury).
Noć kasnije, Gradska kafana biće domaćin Gastro večeri, koja počinje u 20 h, gdje će biti predstavljeni neki od specijaliteta poljske kuhinje.
Između ostalih, biće priređena degustacija čorbe od kisjelog brašna, čorba od kisjele cvekle, pieroge – slično raviolima sa sirom i krompirom, palačinke od krompira, bigos – kupus s mesom te hljeb sa svinjskom mašću i kisjelim krastavcem.
Poljska nacionalna jela su bigos, pirogi, kobasica, kotleti, golobki (vrsta rolnice od kupusa), zrazi (vrsta rolata), pečenje, kisjela čorba od krastavca, čorba od pečuraka, čorba od paradajza, rosul (razne vrste variva od mesa), žurek (vrsta kisele čorbe od pšenice), flaki i baršč.
Join the discussion