Arancini ili orancini su ušećerene kore narandže koje su nekada bile nezaobilazna poslastica tokom zimskog perioda. One koji su rođeni na primorju, a naročito u Boki, podsjetićemo na zaboravljene ukuse djetinjstva, a ostalima dajemo ideju kako da zaslade zimske dane pred nama.
Foto: Boka news
Prije nego vam otkrijemo recept, važno je napomenuti da orancine pravite samo ako imate domaće narandže ili limun. Da, ovu poslasticu možete pripremiti sa limunovom korom i tada se zovu limuncini.
Izgledaju veoma dekorativno, pa su idealni za ukrašavanje trpeze tokom proslava. U Hrvatskoj ih pakuju u ukrasne kesice i prodaju poput suvenira. Domaćice u Boki su ih pripremale zimi tokom svečanosti i gostima nudile kao bombone, a pravile su ih tokom cijele godine kao dodatak kolačima.
Foto: Mama šminkerica
Iako ima više recepata za pravljenje ušećerenih kora od naranči, a mi prenosimo jedan koji nam se učinio jednostavan.
Sastojci potrebni za pripremu arancina:
½ kg kora od naranče (naračna ne smije biti prskana)
½ kg šećera
šećer za posipanje
masni papir
Kore naranče izrežu se na rezance, širine 1/2 cm, i kratko prokuvaju u vodi (samo da baci ključ). Vruća voda iz lonca zamijeni se hladnom vodom i ovaj postupak kuvanja i zamjene vode ponavlja se tri puta. Poslije trećeg, kratkog prokuvavanja odstranjuje se unutrašnji dio kore (bijeli dio).
Kore se potom izvagaju i dodaje im se ista količina šećera. Smjesa potom treba da odstoji 24 sata. Nakon toga, u smjesu se dodaje voda (½ dcl vode na ½ kg kora) i sve se kuva na laganoj vatri. Kad ispari sva voda i šećer se upije u kore, kore se pažljivo vade.
Kore se potom uvaljaju u šećer za posipanje. Svaku koricu treba posebno odvojiti, složiti na masni papir i ostaviti da se dobro osuše. Nakon sušenja kore se slažu u staklene tegle.
Foto: Torta, pinjur, pjat
Iznenadite svoje ukućane starom slatkom grickalicom koja se nekada spremala u Boki!
Share Montenegro, Boka news
Naslovna fotografija: Vikend kuvarica
Join the discussion